Waarom kiezen voor bekabelde of draadloze inbraakbeveiliging?

Wat is het verschil en wat is nu het beste? Lees onze blog en ontdek welk systeem het meest geschikt is voor u.

De meest gemaakte bedenking op vlak van beveiliging is ‘Hoe zit dat dan met bekabeling? Of kan het misschien ook draadloos?’. Onze alarmsystemen kunnen inderdaad draadloos geïnstalleerd worden, wat vaak een voor de hand liggende keuze is. Maar is dat ook de beste keuze? 

Hieronder sommen we graag de voor- en nadelen van een draadloos systeem op en daarmee omgekeerd ook de pro’s en contra’s van bekabelde systemen.

Voordelen van een draadloos systeem

Snel en gemakkelijk te plaatsen: Aangezien er geen bekabeling voorzien dient te worden, is een draadloos systeem snel en gemakkelijk te plaatsen. Er hoeven geen sleuven geboord te worden en er is geen zichtwerk van bekabeling.

Flexibel: Draadloze componenten kunnen gemakkelijk van plaats of locatie verplaatst worden.

Toekomst: Er kunnen snel componenten bijgeplaatst worden, onafhankelijk van de locatie en bekabeling.

Nadelen van een draadloos systeem

Ontvangst: Draadloze componenten dienen te kunnen communiceren met de ontvanger. Het is dus van belang dat er een goede en een stabiele signaalsterkte is. Deze signaalkwaliteit wordt onder andere beïnvloedt door gebruikte bouwmaterialen en de afstand tussen de componenten en de ontvanger. Vaak kunnen we dit wel oplossen door (een) extra ontvanger(s) bij te plaatsen.

Jamming: Jamming, ofwel interferentie wilt zeggen dat de communicatie tussen het component en de ontvanger kan verstoord worden door andere draadloze apparaten van buitenaf. Dit kan zorgen voor valse alarmen en/ of storingen.

Batterijen vervangen: Draadloze componenten zijn allemaal voorzien van batterijen. Deze moeten jaarlijks tijdens het periodieke onderhoud vervangen te worden. Daardoor zijn de componenten meer onderhevig aan slijtage, aangezien deze regelmatig open en dicht gedaan worden.  Bovendien ligt de jaarlijks kost ook hoger o.w.v. de batterijen die vervangen worden.

Indien er vanuit uw verzekering een eis wordt gesteld, is het ook steeds belangrijk om hiermee rekening te houden.  Hoe hoger de gevraagde klasse, hoe groter de kans dat er een bekabeld systeem aangeboden moet worden. 

Wat is nu het beste?

Ondanks het feit dat een draadloos systeem sneller en gemakkelijker te plaatsen is, adviseren wij om een bekabeld systeem te plaatsen indien dit mogelijk is.  Bekabelde alarmsysteem zijn immers duurzamer en meer betrouwbaar, aangezien deze niet afhankelijk zijn van ontvangststerkte en interferentie van andere draadloze apparaten.

 

Nog beter: the best of both worlds – hybride systemen. Bij een hybride systeem geniet je van de voordelen van beide systemen. Door zo min mogelijk draadloze componenten te plaatsen, heb je de betrouwbaarheid van een bekabeld systeem, maar wel de flexibiliteit om componenten bij- of te verplaatsen. 

Graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze beveiligingsspecialisten!

Neem contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.